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National Quality Framework (NQF) – FAQ 

This guide answers the most frequently asked questions (FAQ) that came in during our November 

2023 ECE Connect session about the October 2023 NQF changes. 

As always, we remind you that it is the provider’s responsibility to make sure policies and 

procedures are in place and followed. 

Approved providers must make sure that staff have enough time to fulfil the administrative duties 

required under the national law and regulations. 

Question Answer 

What does sleep 

supervision look like 

in practice? 

To guide better practice in sleep supervision, services should consider 

conducting regular physical checks of all sleeping children, for example, 

every 10 minutes for children under two years of age. The circumstances 

and needs of each child in care should be assessed to determine any risk 

factors that may mean physical checks are required more frequently. 

Can we use 

monitors or CCTV 

for sleep checks? 

The NSW Regulatory Authority does not consider that a service/educator 

using CCTV, audio monitors or heart monitors instead of physical checks 

demonstrates adequate supervision.  

Looking through a window to conduct a check is not adequate. Educators 

must physically check sleeping children in person at the cot side. 

How long do I need 

to keep sleep 

records for? 

Records of educators conducting these safe sleep checks should be kept 

in line with other documents relating to individual children with 

considerations for how these records are kept in line with service policy 

requirements regarding records relating to individual children.  

Specific timeframes and parameters for record storage may be 

considered as part of the services’ policies. 
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Question Answer 

Can children have a 

comforter in the cot 

whilst they sleep? 

While some guidance relating to toys in the cots may imply that there is 

reduced risk for older infants, recommendations also consider that 

comforters do not remain in cots while children are sleeping.  

Considering the individual circumstances through the safe sleep risk 

assessment will support services in their situations and engaging in 

conversations with families.  

A descriptive, and well-developed policy (with associated procedures) 

outlining the service’s current practices relating to safe sleep, may assist 

in difficult conversation with families to provide education of the safe 

sleep practices used at the service and why. 

Can we use a 

bassinet during 

pretend play at our 

service? 

Under regulation 84D all bassinets are banned from education and care 

service premises (including centre-based care and family day care) at 

any time that children are being educated and cared for by the service.  

This includes real bassinets being using as a toy in a dramatic play area, 

as they need to be removed entirely from the premises.  

However, this would not include doll bassinets/crib styled toys that are 

significantly smaller and designed for dolls use only. 

We are an OSHC 

service. How do we 

create our sleep and 

rest policy when 

sleep and rest is not 

an everyday 

occurrence? 

In the development of a sleep and rest policy for OSHC services, these 

services must consider how the environment is set up to meet children's 

needs for sleep and rest, consider how a safe sleep environment remain 

within lines of sight of educators, and how adequate supervisions is 

achieved for all children during these times.  

Sleep and rest is not an everyday occurrence for OSHC services, 

however, these services must have policies and procedures in place to 

prepare for a situation where a child may need a sleep or rest. 

Do we still need a 

Safe Arrival of 

Children policy, if 

As of 1st October 2023, services must have ‘Safe Arrival of Children’ 

policies and procedures in place. These policies will be informed by the 

service’s risk assessment conducted once every 12 months.  

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
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Question Answer 

children do not 

travel between 

another education 

service and our 

service? 

The Safe Arrival of Children policy will specify who holds the duty of care 

whilst children transfer between services. This requires consultation with 

families, educators, and school staff to ensure the policy is upheld. If 

children do not travel between education services, your service will still 

need to have this policy, as regulation 168(2) (gb) requires a service to 

have a policy on the safe arrival of children.  

This policy will only need to be brief and indicate that the service does 

not currently transfer children between education and care services.  If a 

service was to commence movement of children between education sites 

and the services, a review of this policy would be required, and updates 

made. 

We are on the same 

school grounds as 

another education 

service, do we still 

need a Safe Arrival 

of Children policy? 

Services that are on the same school site, such as an associated OSHC 

with a school, are still required to include the safe arrival of children 

policy. Risk assessments will need to consider all potential situations 

including the movement of children between school and the OSHC 

meeting point on a school site.  

An example of this could be a student attending a music lesson after 

school when they are expected to attend OSHC after school. A service 

will need to reflect on what procedures could be in place to ensure the 

child has a safe arrival from the school setting into the OSHC 

environment, and what procedures will be carried out when a child does 

not appear at OSHC when they are expected to. 

Is a Safe Arrival of 

Children policy 

different to a 

transportation 

policy? 

Yes, as a separate policy, if a service transports (other than an 

excursion) then under regulation 168(2) (ga) this service must also have 

a transportation of children policy. 

Do we require a 

WWCC for our 

students that are 

Obtaining a WWCC cannot be done by volunteers or students under the 

age of 18. However, services with volunteers or student under 18 years 

of age should consider regulation 120 which requires all educators under 

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
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Question Answer 

under the age of 18? the age of 18 to be supported by being supervised by a person who is 

over the age of 18. 

What is considered 

‘personal 

information’ for the 

new privacy of 

personal information 

regulations? 

The definition of personal information in the Privacy Act 1988 (Cth) 

includes any information about an individual, such as their home address, 

email address, telephone number, date of birth, medical records, bank 

account details, and tax file number. Services must have written consent 

from the individual, and this consent can be withdrawn at any time in 

writing. For further information, page 526 of the Guide to the National 

Quality Framework explains these regulations 

When do the Food 

Safety changes 

commence? 

The Food Standards Code have proposed new food safety requirements 

for children’s services, that provide meals as part of their operation. 

These new food safety requirements will now apply from December 

2024, providing services with an additional 12 months to prepare. More 

details can be found on the NSW Food Authority website.   

Why doesn’t the 

department develop 

templates that 

services can base 

their policies and 

procedures on? 

The department recognises the current challenges within the sector, such 

as administrative burden and staff shortages. It is vital that risk 

assessments, policies and procedures address the specific risks at each 

individual service. It's this tailoring of policies and procedures that 

ensures that children are protected from the harms inherent in their own 

service. ACECQA have released some sample forms and templates 

which can be found on their website. 

Have another 

question? 

For more information or service specific question, please contact the 

Information and Enquiries team on: 

Phone: 1800 619 113 

Email: ECECD@det.nsw.edu.au 
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Links to third-party material and websites 

Please note that the provided (reading/viewing material/list/links/texts) are a suggestion only and 

implies no endorsement, by the New South Wales Department of Education, of any author, 

publisher, or book title.  

If you use the links provided in this document to access a third-party's website, you acknowledge 

that the terms of use, including licence terms set out on the third-party's website apply to the use 

which may be made of the materials on that third-party website or where permitted by the 

Copyright Act 1968 (Cth). The department accepts no responsibility for content on third-party 

websites. 


